Jacqueline Wouters
 
Patchwork en Quilten

onderstaande Workshops vinden plaats bij:

 Stoffen en Babystudio 

Klaas Bosstraat 14, 3882AM Putten,

tel.0341-360717  www.stoffen-babystudio.nl

Opgave:   https://www.stoffen-babystudio.nl/cursus-en-workshop/ Basiscursus patchwork & Quilten met de hand.

 

Start van een gedegen basis opleiding.
Steeds meer mensen raken besmet door het quiltvirus.
Zij ontdekken hoe leuk het is creatief bezig te zijn met stoffen, kleuren en patronen.
Met het volgen van deze cursus worden veel beginnersfouten voorkomen en is er direct resultaat !
De lessen bevatten veel weetjes en kneepjes.
Les info: Patchwork is het aan elkaar zetten van verschillende stukjes stof.
Quilten is het doorpitten, van de patchwork- laag met fiberfill en een achterkantstof, met de hand op de speciale quilt manier.
Tijdens deze cursus maakt u kennis met het patchwork en quilten op de traditionele manier, in de lessen wordt met de hand gewerkt.
Op de les wordt er geleerd hoe je mallen maakt, de werkvolgorde, wat stof en kleur met een ontwerp doet.
U leert de juiste naai- & quilttechniek en hoe je de quilt of kussen kunt afwerken.
U doet ideeën op voor toepassingen van de geleerde technieken, zoals een quilt(je), patchwork- tafelkleed, kussen,  speldenkussen, pannenlap, onderzetter, tas, enz.
Daarnaast komen er verschillende materialen en gereedschappen aan bod, waar meer over verteld zal worden in de  lessen.

Basis Cursus Patchwork & Quilten op de Naaimachine

U leert verschillende technieken voor het maken van patchwork met de naaimachine, daarnaast zal u veel tips krijgen hoe u de kwaliteit van uw werk kunt verbeteren.
Het is een cursus voor mensen die graag patchwork op de naaimachine willen maken, in deze lessen leer je snel en efficiënt snijden met mat, lat en rolmes, kettingnaaien, systematisch werken. U leert hoe je de patronen kunt doorzien, maakt verschillende blokken waaronder een log cabin en natuurlijk het precies aan elkaar zetten van de blokken Uiteraard krijgt u volop tips en trucs voor een goed resultaat. Na deze lessen heeft u een schitterend patchworkresultaat tevoorschijn getoverd.
Een cursus voor beginners en voor degene die na het met de hand patchwork naaien , het nu op de naaimachine willen leren omdat dit twee totaal verschillende technieken zijn
 Glas in lood

Glas in Lood gemaakt in stofjes en biezen (het lood) is helemaal ‘in’.  Als je in deze techniek werkstukken ziet, is dit heel goed te begrijpen. We werken met stofjes en biezen van stof. Kleine gekleurde stofjes zijn het glas en de donker gekleurde biezen zijn het lood. Dit hoeft geen zwart te zijn.
Zowel voor een klassiek als een heel modern interieur wordt deze oude techniek tegenwoordig weer gebruikt. Voor de cursus wordt begonnen met het zoeken naar een geschikte afbeelding of naar iets abstracts. Vervolgens worden er bijpassende stoffen gekozen. 
Foto voorbeelden van werkstukken gemaakt door cursisten zijn op de les aanwezig om u een idee van mogelijkheden te geven.
In 3 dagdelen bouwt u de quilt op en leert u de techniek , zoals het patroon overbrengen op stof, de kleur keuze van het patroon en het maken en verwerken van het “loodband” dit kan zowel met de hand maar ook met de naaimachine


Schotse Hooglander

samen gaan we aan de slag om de schotse hooglander te maken, in vrolijke kleurtjes.

of toch liever in bruintinten, de keuze in aan u.

hij kan gemaakt worden met de hand en met de machine.


Flower Power

Probeer alle soorten steken wat uw naaimachine te bieden heeft!
Decoratieve  steekopties op uw machine met de verschillende soorten garens in dikte en kleurverloop kunt u gebruiken om deze te verwerken in prachtige appliqué bloemen en bladeren.
Doe met me mee om te leren hoe je je eigen, unieke quilts kunt maken op je eigen naaimachine. Elke naaimachine heeft decoratieve steken op de machine die u waarschijnlijk nooit gebruikt, dit is de workshop waar u daarmee aan de slag gaat.

Indiase Olifant

Indiase Olifant in kleurenfeest
Deze quilt is genoemd naar het Indiase ‘Holi’-festival dat kleur en het delen van liefde viert. Dit is een eenvoudige maar ingewikkelde kunstquilt die een olifant in vele kleuren weergeeft met prachtige fel gekleurde stoffen  en zal het voor iedereen een indrukwekkende showcase in je huis zijn.
Het populaire Holi Ganesha olifant quilt -ontwerp van Madi Hastings 30 x 40 inch en is perfect als wanddecoratie of als middelpunt van een quilt. Voeg eenvoudig samengevoegde blokken of randen rond het middenstuk toe om een quilt voor op bed te maken.
“Holi Ganesha” is een samensmelting van “Holi Festival”, een Indiaas kleurenfeest en “Ganesha”, het hindoeïstische woord voor olifant en een symbool van geluk.
In overleg met de ontwerpster hebben wij toestemming om met dit ontwerp les in geven,Sew kind of wonderful linialen

Tijdens deze workshop dag gaat u aan de slag met de boeken en/of patronen van Sew Kind of Wonderful én met de daarbij passende speciale Wonderful Curve Ruler.

De ontwerpen van Sew Kind of Wonderful zijn gericht op het naaien van ronde vormen op de naaimachine.
U kiest zelf een door ons aangeboden (gratis) patroon uit van de Sew Kind of Wonderful serie.
Stapsgewijs gaat u deze uitdagende techniek op deze workshop dag  leren en krijgt u uitleg over de vele mogelijkheden met deze liniaal.
Enige ervaring met patchwork is nodig.
We werken met een Origineel (gratis) patroon van Sew Kind of Wonderful, uiteraard moet u de Speciale Sew Wonderful Ruler/liniaal wel aanschaffen

skw-QCR-Mini-Runner
skw-QCR-Mini-Runner
SKW-mini-ric-rac-267x300
SKW-mini-ric-rac-267x300
SKW-mini-ornament
SKW-mini-ornament
Skw-linialen-300x151
Skw-linialen-300x151


Westalee rulers

Zelf uw quilt eenvoudig quilten op uw eigen naaimachine met behulp van

quiltlinialen (templates) en de Rulervoet van Westalee uit Australie.
De vormen zijn mooi gelijkmatig bij het doorstikken van de quilt, op uw eigen naaimachine. Dankzij deze handige Westalee linialen. Rondjes, figuren, veren het gaat gemakkelijk.  Op deze dag leert u het uittekenen en het oefenen van verschillende quiltpatronen op blokken.

Het is vereist dat u een basis cursus machinequilten ( free motion)  op uw eigen naaimachine heeft gevolgd waarbij het meanderen is geoefend en u ook de instelling van u machine hiervoor kent, uiteraard moet bij uw machine het transport kunnen worden uitgezet.  Bij twijfel neem altijd eerst contact met ons op!

Wat heeft u nodig; een speciale Ruler voet met een stootrand, die langs de quiltliniaal (template) geleid wordt en geschikt is voor uw machine, de high, medium of low shank foot. Deze Shank Rulervoet met de basis liniaal zijn vooraf te bestellen en dient u aan te schaffen voor de workshop , 

Op de workshop dag mag u als starter de 6-delige sampler linialen set en de crosshair ruler van ons gebruiken, evt. kunt u die aanschaffen als u hiermee verder wilt gaan . Wilt u daarna uitbreiden? Dan zijn er vele extra vormen linialen te koop, zoals veren, hartjes en slingers, we hebben later ook een vervolg workshop voor uitgebreidere technieken.

Advies: plak onder elke liniaal antislip om glijden te voorkomen.
Dat kan siliconentape zijn of schuurpapier rondjes, die zijn apart verkrijgbaar.Huntertwasser Quilt

Friedensreich Hundertwasser (15/12/1928 – 19/02/2000) was een Oostenrijkse schilder, architect en ecoloog.
Op zevenjarige leeftijd certificeerden de tekenleraren op school hem “Buitengewoon gevoel voor vorm en kleur”.   Zijn architectuur kent ook geen hoeken, randen of rechte lijnen – in plaats daarvan zijn het bonte gevels, rondingen, uivormige koepels , groendaken en bomen.  De vloeren kunnen hellend of golvend zijn, er zijn veelkleurige pilaren en uienkoepels, onregelmatige gevels met ronde lijnen.
“Bouw” zelf Hundertwasser-huizen met verschillende stofjes in  verschillende maten,  verschillende uienkoepel met dekkende of temperakleuren omgezet in fantasierijke Hundertwasser-structuren

Er is een basis ontwerp 50/50 cm waarop u verder kan werken maar ook kunnen wij u ondersteunen om uw eigen Ontwerp van de Hundertwasser te maken. 

u kunt met de hand of met de machine werken.
Aplicatie Workshop

Bij deze workshop krijgt u met de hand verschillende varianten van appliqueren aangeboden zoals Needle Turn, gebruik van H250 maar ook met freezer paper , met festonsteek en vliesofix , leren we om een mooi steeltje te maken
Op deze dag gaan wij starten met een patroon om met verschillende applicatie technieken een quiltje te maken.
Wij starten op deze dag waarna u het quilt project thuis kan afmaken, geschikt voor beginners.